Powoli zamykamy sezon 2018. Jeśli chodzi o jakość miodów, był niesamowity. Niestety obecna na Mazowszu susza uszczupliła znacząco zbiory. Dla konsumenta to jednak jakość nie ilość ma znaczenie. Sezon obecny rozpoczął się późno i z pełną siłą. W zasadzie zaraz po świętach wielkanocnych przyroda wystartowała i nadal nie chce przestać. Miody tegoroczne są miodami bardzo gęstymi, o znacząco mniejszej zawartości wody niż przewiduje norma. To również powoduje późniejsze ich krystalizowanie. To rok niesamowitych i niespotykanych smaków. Masowo oblegane były drzewa owocowe, śliwy, wierzby i klony. To wczesne, zazwyczaj z racji pogody nie wykorzystywane pożytki. W tym roku było inaczej. Pszczoły zebrały wszystko. Późniejsze pożytki rzepakowe źle zniosły wiosnę i nie nektarowały. Masowo kwitnący w tym roku mniszek również uważam za pożytek pominięty, a na pewno nie główny. Później akacja.. łamała się od ciężarku kwiatów. Lipa już mniej odporna okazałą się co do suszy. Panujące warunki pozwoliły jednak na wzbogacenie tego zbioru spadzią liściastą. To zdrowy i smaczny dodatek do doskonałych wartości leczniczych lipy. Część pasieki powędrowała na pola gryczane, jednak ta wędrówka okazała się całkowitym niewypałem. Średnia 1 słoik/tydzień na ul i znaczne osłabienie rodziny.  Miód mimo upałów zasklepiony rzadki o zawartości wody w granicach 21% (przy normie 23%). Jednak to mój osobiście najbardziej ulubiony miód i corocznie będę czynił starania by go pozyskać. Większość pasieki po lipie zakończyła sezon. Około 40 uli zostało wywiezionych na pożytki nawłociowe. Zobaczymy czy pozyskamy miód, czy jedynie silne, dobrze odżywione pszczoły gotowe do zbiorów w kolejnym roku.

 

 

Rodzaje miodów 2018 roku

Wielokwiatowy wiosenny, cudnie gęsty i aromatyczny, z wierzbą, klonem i pszczoły wiedzą czym jeszcze. Leśny miód z rumiankiem, to kolejna tegoroczna :wisienka na torcie”. Miód jeżynowy z lasu. Akacja czysta, w połączeniu z lasem czy tez sadem, wierzbą i całym innym dobrodziejstwem wiosny. Z każdej pasieki inny smak. Lipa czysta, lipa ze spadzią, lipa z gryką. Sama gryka. Miody wiosenne w pełni skrystalizowane, również kremowane wielokwiatowe. Miodów staram się nie mieszać, pasieki rozstawione są w ponad 10 miejscach. Mnożąc to przez 30 miodobrania otrzymujemy ponad 30 różnorodnych smaków.

 

 

Przykłądowy zestaw startowy, o szerokim wachlarzu smaków:

Czym różni się miód z mojej pasieki od innych miodów?

Znacząco zawsze przy zakupach kierowaliśmy się ceną. Szczególnie w przypadku miodu, gdzie nie dostrzegamy różnic. Każdy jest słodki. Jednak w tym przypadku ten argument jest najmniej istotnym. Miód to nie nie tylko słodycz. To nasze zdrowie i nabyta odporność naszego organizmu. Niestety nie są to wartości, które zauważymy. Bez badań nie stwierdzimy pozostałości leków, przegrzania miodu czy też zawartości nienektarowych dodatków. O ile dodatek cukru i syropów glukozowo-fruktozowych umniejsza wartościom zdrowotnym miodu, to już środki warrobójcze pozostające po leczeniu pszczół sprawiają, że miód staje się rakotwórczą trucizną. W tym kierunku podąża całe rolnictwo, po to, aby zwiększyć zbiory bądź obniżyć cenę oferowanego produktu. Tego oczekuje klient – niskiej ceny.  W takiej rzeczywistości przyszło nam żyć. Jednak czy warto kierować się ceną, kiedy z drugiej strony jest nasz zdrowie? Czy na zdrowiu warto oszczędzać? Coraz częściej jednak poszukujemy zdrowej żywności wyprodukowanej przy możliwie najmniejszym skażeniu jej chemią.

W swojej pasiece:

1. Stosuję własnoręcznie wykonaną węzę z czystego wosku dziewiczego z odsklepin i dzikiej zabudowy. To plaster pszczeli jest domem dla pszczół, miejscem gdzie składają miód i miejscem gdzie się rodzą. Czystość budulca jaki im włożymy do ula znacząco wpływa na stan rodziny i jakość pozyskiwanych produktów.

2. Jeśli już mówimy o plastrach, to wbrew przyjętym normom do pozyskiwania miodu stosuję tylko plastry dziewicze, nieczerwione, bez pozostałości po leczeniu, bez oprzędów po wygryzających się pszczołach. Pszczoły mniej chętnie takie plastry zagospodarowują, jednak pozwala to pozyskiwać czysty miód o czystym aromacie.

Tak wygląda ramka na miód w mojej pasiece:

Z miodem 🙂

Tak wyglądają ramki przeczerwione stosowane w gnieździe. W większości pasiek właśnie z takich ramek pozyskiwany jest miód:

3. Leczenie pszczół wykonuję tylko na ramkach gniazdowych. Ramki miodowe w tym czasie spokojnie czekają wiosny w magazynie. Tym samym nie mają one kontaktu z substancjami leczniczymi. W czasie sezonu wycinam czerw trutowy co pozwala minimalizować ilość warrozy w rodzinie. Pszczoły pracujące na późnych pożytkach po powrocie zostają zaizolowane na jednoramkowych izolatorach, a leczenie ograniczam do jednokrotnego zabiegu – zamiast standardowych 4×4.

4. Nie wiruję nigdy ramek z czerwiem, ramek gniazdowych co jest częstą praktyką przy starych ulach Warszawskich o dużej ramce. Pozwala to uniknąć wirowania pozostałości cukru po karmieniu rodzin. Szczególnie w miodach wiosennych. Niska ramka, jaką stosuję pozwala również pozyskiwać dojrzałe miody odmianowe. Jest szybko sklepiona.

5. Stosuję w pracowni urządzenia wykonane ze stali kwasoodpornej/nierdzewnej.

  • Miodarka główna, 20 ramkowa radialna. Pozwala wirować bez uszczerbku plastry dziewicze, bez ich wyłamywania.
  • Miodarka pomocnicza, 4 ramkowa diagonalna. Dla większych plastrów.
  • Odsklepiarka do plastrów mechaniczna, wraz ze stołem oddawczym.
  • Kremownica automatyczna, 100 litrowa
  • Odstojniki nierdzewne 150 litrowe oraz wiadra 33l z atestem
  • Suszarki do pyłku
  • Wialnia do pyłku
  • Reflektometr do badania miodu
  • Sita kwasoodporne wypukłe 2 częściowe
  • Walce do węzy o komórce 5,1, 5,4 oraz trutowe
  • Autoklaw do sterylizacji wosku
  • Forma do samodzielnej produkcji uli poliuretanowych
  • i wiele innych

6. Rozlewam miody tylko w nowe słoiki. Pojemności jakie stosuję to 315ml – 400g miodu, 720ml – 950g miodu oraz najpopularniejszy 900ml – 1200g miodu.

 

W ofercie posiadam: propolis, wosk, pierzgę  oraz pyłek kwiatowy

 

Od tego roku dostępny jest również miód z odsklepin – na zamówienie.

„Miód z odsklepin. W przeszłości miód pszczeli pozyskiwano od pszczół metodami tradycyjnymi. Wycinano fragmenty plastrów, w misach miażdżono całą zawartość, następnie cedzono i klarowano by oddzielić wosk od miodu.Obecnie całe ramki z pszczelą zabudową wiruje się w specjalnych urządzeniach / wirówkach / gdzie przy wykorzystaniu siły odśrodkowej przy znacznym rozpyleniu miodu następuje oddzielenie miodu od pszczelej zabudowy, czyli od wosku w ramce. Temu procesowi towarzyszy również duży ruch powietrza / wiatr / wywołany przez wirnik wirówki. Te dwa zjawiska, czyli rozpylenie, wiatr, a czasami też wysoka temperatura- zależy od technologii, pozbawiają miód zawartości składników lotnych w 60% – 95%. Tradycyjne metody pozyskiwania miodu pozwalały zachować lotne składniki miodu prawie w całości. W nowoczesnych technologiach pozyskiwania miodu istnieje bardzo prosty sposób na pozyskanie miodu o pełnej zawartości składników lotnych, znacznie przekraczających zawartość w tych miodach pozyskiwanych tradycyjnie.
Pszczoły przynosząc do ula nektar, lub spadź przerabiają je stopniowo, aż w końcowym okresie, każdą komórkę miodu dojrzałego nakrywają pokrywką wykonaną z świeżego wosku. Jeśli cały plaster tak zamurują , to mówimy że miód jest zasklepiony. Pszczoły woskiem się pocą. Wraz z woskiem wydziela się pewna grupa substancji towarzyszących, – część z nich to lotne, które miód rozpuszcza. W końcowym okresie zasklepiania poszczególnej komórki, pod pokrywkę z jakiegoś powodu trafiają składniki jadu pszczelego – większość to substancje szybko parujące – dobrze rozpuszczalne w miodzie. Osobne badania laboratoryjne dowiodły, że zawartość składników lotnych, zaraz po zasklepieniu miodu – tuż pod wieczkiem zasklepu przewyższa 10 krotnie zawartość tych składników w miodzie na dnie komórki. „

W 2016 roku przebadany został miód wiosenny, mniszkowy uzyskując bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny rzędu 30%. Jest on miarą usuwania wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za procesy starzenia, stres i niektóre choroby, w tym nowotworowe.

Kremowanie miodu w pasiece

 

Pyłek pszczeli w pigułce:

https://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/pylek-pszczeli-skarbnica-witamin,216349.html